Despre un rost al bolii şi al suferinţei ignorat deseori


Există un rost al bolii şi al suferinţei ignorat deseori: când cineva suferă, Dumnezeu aşteaptă în primă instanţă ca acel om aflat la ananghie să fie înconjurat de cât mai mulţi oameni dornici să ajute, prieteni, colegi sau duşmani aflaţi în regret. Iar aceşti prieteni sosiţi ca roiul în jurul suferindului au o mare datorie: să fie nu numai trup şi suflet lângă cel suferind ci şi între ei să fie uniţi şi în dragoste. Abia apoi, suferindul, dus pe „braţe sufleteşti” de toţi aceşti oameni, trebuie să ajung la medic şi la Sfânta Biserică, întru vindecare.

Dumnezeu ne-a lăsat pe pământ atât de fragili, slabi, tocmai pentru a ne vedea uniţi, înţelegând şi noi faptul că singura noastră cale de a supravieţui sufleteşte şi trupeşte, departe de distrugere şi autodistrugere, este să fim uniţi în mare iubire.

Există un principiu sacru al prieteniei care este un criteriu obligator în definirea adevăratei prietenii (o minte în 2 trupuri): prietenul prietenului meu este prietenul meu. Această lege poate fi respectată întodeauna numai într-un singur context: dacă esenţa prieteniei dintre A şi B este centrată într-o Providenţa Unică (la care A şi B să se raporteze cu tot sufletul), recunoscută de A şi B, la fel şi prietenia dintre B şi C. Numai aşa poate fi respectată întodeauna tranzitivitatea prieteniei şi se poate crea o triadă A-B-C de prieteni, centrată în Divin. Atunci să ne amintim şi afirmaţia Hristică: Acolo unde se vor aduna doi sau trei în numele mele, acolo voi fi şi eu. Misterul vieţii, al iubirii şi al credinţei este tocmai această trecere de la Doi, la Trei: de la A şi B să se treacă la A prieten cu B întru Providenţa P. (A-P-B), apoi B-P-C, apoi A-B-C în jurul lui P.

De aici şi vorba înţeleaptă că în legea Iubirii adevărate consfinţite şi închise prin Divin: 1=1=3. Amintiţi-vă şi de triada Divin-Om-Aproapele.

E o necesitate a învăţa Iubirea în primul rând prin prismă divină. Iubindu-l întâi pe Dumnezeu, vom învăţa să ne iubim aproapele aşa cum îl iubeşte pe acela (aproapele nostru) Dumnezeu însuşi, adică să ne iubim aproapele desăvârşit, aşa cum numai Dumnezeu, Creatorul lui îi poate iubi.  Abia apoi, după ce am învăţat iubirea pentru Dumnezeu, putem învăţa iubnirea aproapelui şi apoi chiar şi iubirea duşmanului. Aceasta este esenţa lecţiei de iubire adevărată pe care Dumnezeu însuşi ne-a dat-o întrupându-se în istorie. Hristos s-a născut, dându-i Sfintei Treimi chip de om, tocmai pentru ca, omul să înveţe mai uşor Iubirea faţă de Sfânta Treime, care poate părea până atunci o noţiune abstractă. Omul a fost creat de Dumnezeu să iubească în primul rând fiinţe vii, inclusiv oameni, şi evident în primul rând pe Creatorul însuşi, şi nu o noţiune abstractă. De aceea s-a întrupat Treimea într-un Om: că să învăţam dintr-un singur foc să iubim atât pe dumnezeu, cât şi pe aproapele şi duşmanul.

Marea eleganţă a lecţiei date de Divinitatea însăşi întregii istorii este întruparea lui Hristos. Pentru că Hristos a însemnat atunci pentru fiecare om fie un prieten, fie un duşman fie divinitatea însăşi, fie toate trei la un loc. De aceea învăţând să-l iubim pe Hristos mai împuşcam 2 „iepuri de iubire”: iubire de aproape şi iubirea de duşman, atât primul cât şi al doilea fiind întrupate într-o singură persoană.

Chiar şi cei care iniţial L-au iubit pe Hristos au fost avertizaţi de El că vor suferi mult (chiar şi în familie) din cauza Lui şi vor fi ispitiţi să îl perceapă în cele din urmă ca pe un duşman.

Pe cei care l-au urât de la început, Hristos a încercat să îi înveţe să-L iubească ca Dumnezeu, făcându-le cele mai mari promisiune pe care le poate face istoria omenirii.

Iar pe cei care L-au iubit pe Hristos ca Dumnezeu, acesta i-a trimis să-L iubească prin fapte, adică să-i înveţe şi pe ceilalţi să-L iubească pe El ca pe Dumnezeu însuşi.

Iată deci marea lecţie de iubire: Hristos trebuie să fie iubit întâi ca Dumnezeu, apoi ca prieten şi apoi ca „Duşman” („cine nu este cu Mine este împotriva Mea”, „nu puteţi face nimic fără Mine”). Aceasta este ordinea cea mai firească a învăţării Iubirii. Hristos însă, fiind un triunghi echilateral, poate fi învăţat plecând de la orice colţ al ringului (colţul divin, colţul priteniei sau cel al duşmăniei). Un exemplu este cel al apostolului Pavel care a pornit din colţul duşmăniei faţă de Hristos, şi după ce a parcurs toate celelalte colţuri ale ringului, a cunoscut centrul triunghiul echilateral (care este şi centrul cercului înscris şi circumscris acestui triunghi echilateral), adică pe Dumnezeu însuşi în formă lui Unu-Trei (Unic-Triadic).

Iată misterul de a înconjura de trei ori centrul Iubirii care este Hristos însuşi. O ilustrare grafică foarte sugestivă se regăseşte într-un foarte vechi simbol. Sau în altă variantă grafică, mai complicată. Sau acest nod tridimensional.

Există şi o celebră teoremă geomtrică, foarte ilustrativă pentru lecţia Iubirii Hristice: centrele triughiurilor echilaterale construite pe laturile unui triughi oarecare formează tot un triunghi echilateral. E un fel de proiecţie a lecţiei Hristice în lume geometriei, şi are o calitate didactică aparte privind înţelegerea cel puţin teoretică a principiului, pentru că practic, vii învaţă prin fericiri şi suferinţe.

În geometrie lecţia triunghiului este fundamentală, triunghiul fiind celula elementară a tuturor celorlalte figuri geometrice 2D sau 3D sau cu o infinitate de dimensiuni, şi cheia înţelegerii lor. Iar cercul, prin discul său asociat conţine o infinitate de triunghiuri. Chiar şi punctul, putând fi considerat un cerc cu rază zero ascunde cel puţin un triunghi. Tot aşa, lecţia iubirii Hristice triadice este fundamentală în împlinirea sufletească a omului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s